Brogatan 6, Halmstad

Brogatan 6, Halmstad

Vanliga sjukdomar & besvär

Seborroisk keratos (SEB)

Seborroiska keratoser, eller åldersvårtor som de ibland även kallas, är en godartad hudförändring som ofta är upphöjd, rundad och väl synlig. 

Färgen kan vara allt ifrån vit till brunsvart, men är oftast ljusbrun, brun eller gråsvart. Ytan kan vara fet och glänsande eller torr och fjällande. Storleken brukar vara mellan 5 millimeter och 5 centimeter. 


Förändringarna kan uppstå redan i tjugoårsåldern men blir vanligare med åldern. Förändringen smittar inte. Den är helt ofarlig. Man känner vanligtvis inte något av en åldersvårta, men den kan sitta så att den skaver eller fastnar i kläder.


Åldersvårtor utvecklas aldrig till cancer och behöver därför inte behandlas eller tas bort i medicinskt syfte. Det är dock viktigt att man får en korrekt diagnos av en hudläkare innan eventuell behandling.


Ta kontakt med din vårdcentral eller vår privata mottagning om du tror att din förändring kan vara en seborroisk keratos eller om din förändring blöder, förändras i storlek eller blir infekterad och inte blir förbättrad inom några veckor. 


Det är omöjligt att förebygga åldersvårtor. Om du besväras av dem kan vi enkelt hjälpa dig att ta bort dem antingen genom skrapning eller frysbehandling.


Behandling av SEB ingår inte i det vårdavtal som vi har med Region Halland, utan denna behandling får man bekosta själv och utförs i privat regi. 

Akne

Akne, eller finnar, är en kronisk sjukdom som främst drabbar ungdomar men kan även uppkomma i vuxen ålder. De flesta får lindriga besvär men cirka 20% kan även få svår akne. 


Akne uppstår när en por täpps till av alltför mycket talg och döda hudceller. Om poren bara är delvis tilltäppt, samtidigt som vägen upp till hudytan förblir öppen, uppstår en mörk yta av torkat talg som kallas pormask. Om vägen upp till hudytan är blockerad blir poren infekterad och inflammerad, vilket ger en röd, svullen och varfylld bula som kallas akne eller finne.


Faktorer så som hormonella förändringar, genetik och vissa mediciner kan vara en bidragande orsak till akne. Akne är en långdragen återkommande process med ett vågliknande förlopp som ofta har en psykosocial påverkan. Även en lindrig akne kan upplevas som besvärlig och medföra att man drar sig undan, får försämrat självförtroende samt ökar risk för depression. 


Man kan behandla akne med lokal krämbehandling, tablettbehandling eller livsstilsförändringar. För att få den behandling som är mest optimal och mest lämpad är det alltid bäst att konsultera en hudläkare.  


Våra hudläkare är mycket duktiga på att behandla alla typer av akne, från mild till svår, och kan hjälpa till att hitta den behandling som passar bäst.  Vi har även medicinsk utrustning för att behandla hyperpigmenteringar och ärr som kan uppstå till följd av aknen. Denna typ av behandling ingår inte i det vårdavtal vi har med Region Halland utan den får man själv bekosta och görs i privat regi. Innan man gör en sådan behandling är det viktigt att man blivit helt fri från sin akne. 

Rosacea

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som främst påverkar ansiktet. Den kan många gånger leda till negativ psykiskt påverkan. Rosacea är inte smittsamt och brukar reagera bra på behandlingar. 


Det är inte känt varför en del personer får rosacea, men sjukdomen är delvis ärftlig. Faktorer som kan trigga sjukdomen är solexponering, kryddig mat, alkohol och stress.  Den vanligaste formen, papulopustulös rosacea, kännetecknas av att man får akneliknande knottror i ansiktet. Man kan även få rosacea i ögonen. Eerytematös rosacea ger mer en närmast konstant ansiktsrodnad. Vid rosacea kan man ha rikligt med synliga blodkärl på näsa och kinder. 


Det finns inte något botemedel mot rosacea men behandling med receptbelagda krämer, antibiotika i tablettform och eventuell laserterapi kan hjälpa till att hantera symtomen, få en finare hud och därmed mindre psykosocial påverkan.


Rodnaden som uppkommer vid rosacea är mer svårbehandlad med receptbelagda läkemedel och ibland kan det behövas en kompletterande IPL-behandling. Denna behandling får man som patient bekosta själv då den inte ingår i offentlig vård. Även vid denna hudsjukdom är det viktigt att konsultera en hudläkare för att få en korrekt diagnos och en skräddarsydd behandlingsplan baserat på individuella behov.

Visa detaljer
- +
Slutsåld